?>

Berlijn: Partystad van Europa

Home  /  Alle reisverhalen  /  Huidige pagina

In september 2013 zijn we een weekendje met drie vrienden naar Berlijn gegaan. ViaĀ AirbnbĀ hadden we een erg leuk appartementĀ gevonden in Mitte, net iets buiten het centrum. We gingen vrijdag na het werk weg, dus we kwamen pas laat aan. Er zat een shisha barĀ tegenover het appartement, dus we moesten bij aankomstĀ natuurlijk even een klein drankje drinken en waterpijp roken šŸ˜‰ . Daarna gauw ons bed in, zodat we de volgende dag fris en fruitig Berlijn konden verkennen!

Met het openbaar vervoer waren we binnen een half uurtjeĀ van ons appartement in het centrum belandt. Aangezien Roger en ik er nog nooit geweest waren, gingen we natuurlijk als eerste wat bezienswaardigheden langs, zoals de Rijksdag en de Potsdamer Platz. Ook zijn we naar de Brandenburger Tor geweest. Deze poort staat aan de Pariser Platz, een ontzettend leuk plein waar van alles te zien en te beleven valt. Dansgroepen, reuzenbellenblazers, Super Mario, Luigi en een Predator (waar je voor een klein bedrag mee op de foto mocht) en allerlei andere entertainers waren er te zien. Superleuk om even een tijdje op dat plein te blijven en om je heen te kijken.

Hierna gingen we naar het Holocaust monument. Een indrukwekkend monument dat is gebouwd om de Joden die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen, te herdenken. Ruim 2700 betonnen blokken van allerlei verschillende maten (van 20 centimeter tot 4,5 meter hoog) die naast elkaar staan opgesteld op een golvende grond.

Na het zien van een aantal bezienswaardigheden, moest er natuurlijk even geshopt worden! Toen we langs de Lafayette liepen, moesten we naar binnen. Het is een soort Bijenkorf, maar dan eigenlijk nĆ³g wat luxer. Je moet niet raar opkijken als er voor een bodywarmerĀ Ā ā‚¬3000,- neergelegd moet worden. De prijzen daar zijn echt bizar hoog. In het midden van het warenhuis stond een grote Eiffeltoren, metĀ daaronder een soort glazen kegel. Tip: Houd je telefoon goed vast als je een foto probeert te maken van die Eiffeltoren. RenĆ© liet zijn mobiel erin vallen en die heeft hij met veel pijn en moeite, behulpzame beveiligers en een sterke magneet toch nog weten te bemachtigen, maar de telefoon was helaas heel wat barsten rijker šŸ˜‰ .

Tijdens het wandelen door Berlijn zagen we, verspreid door de hele stad, beren staan. De zogeheten Buddy Bears. Meer dan 100 beren, beschilderd door allerlei verschillende artiesten. Erg leuk initiatief! Ons doel dat weekend was met zoveel mogelijk beren op de foto te gaan šŸ˜› .

De eerste avond hadden we ons ingeschreven voor deĀ Twilight Berlin Underground Night Tour, een tour van Alternative Berlin. Alternative Berlin is een tour concept in Berlijn, die niet de alledaagse bezienswaardigheden in Berlijn laat zien, maar juist de ongebruikelijke plaatsen. Je maakt kennis met deĀ underground subcultuur, alternatieve levensstijlen en graffiti/ streetart. Toen we onze gids zagen, werden we al gelijk enthousiast. Een alternatieve dame met een leren jack aan, een biertje en peukie in haar hand en onder de tatoeages. De tour begon om 18 uur en duurde 4.5 uur. In die 4,5 uur kom je veel te weten over de verschillende graffiti artiesten die Berlijn heeft, bezoek je een ondergrondse bunker met mechanische wezens, een aantalĀ verlaten gebouwenĀ (soms bewoond door daklozen), een skatebaan en kampen waar daklozen “wonen” (slapen in een tentje, zelfs als het vriest). We mochten zelf ook nog wat graffiti spuiten in een verlaten gebouw! We eindigden de tour in een soort sci-fi bunker die gebruikt wordt door hackers enĀ tech heads. Daar hebben we nog een rondleiding gekregen (wat je alleen krijgt als ze je een beetje cool vinden, dus we voelden ons erg vereert šŸ˜‰ ).

De volgende dag wilden we de TV toren in. De TV toren is 368 meter hoog, wat de torenĀ het hoogste gebouw van Duitsland maakt. Helaas was het zo ontzettend druk dat we pas drie uur later naar binnen konden. Lesje voor volgende keer dus.. ‘s ochtends gelijk naar de TV toren. Als het druk is, kan jeĀ reserveren voor ‘s middags..

Hierna zijn we met de fietstaxi naar de Berlijnse muur gegaan. De fietstaxi’s zijn overal te vinden en is een goedkoop en leuk alternatief voor een taxi of het openbaar vervoer, vooral als het lekker weer is!

De Berlijnse muur was erg indrukwekkend om te zien. Aan het einde van de Berlijnse muur hebben we nog even aan het water gezeten en genoten van het lekkere weer.

Omdat het ondertussen al etenstijd was, zochten we een leuk tentje om te eten. We kwamen uit bij restaurant Pirates. Het restaurant is supermooi gelegen, aan de rivier de Spree, met uitzicht op de OberbaumbrĆ¼cke. Nadat we hier heerlijk gegeten en gedronken hadden, was het tijd om weer terug naar het centrum te gaan. We hadden namelijk nog een andere Alternative Berlin tour geboekt; de Alternative Anti-Pubcrawl!

De naam zegt het al.. een anti-pubcrawl. De tour begint om 21 uur en duurt, net zoals de andere tour, 4.5 uur. Je gaat niet langs de standaard plekken waar hordes toeristen komen, maar juist naar de kroegjes en discotheken die nog niet zo bekend zijn bij de toeristen. Zo zijn wij naar een hippie bar geweest, een tafeltennisbar (wat een geniaal concept is dat!) en een gothic bar. We eindigden in een underground techno club, waar we met een auto lift naar beneden moesten. Beneden aangekomen kwamen we dus in de club, met allemaal verschillende zalen waar techno gedraaid werd. Echt superleuk om een keer meegemaakt te hebben! Omdat we niet heel erg van de techno zijn, zijn we na een paar uur vertrokken naar een andere clubĀ waar we al erg veel over gehoord hadden; Stattbad Wedding.

Stattbad Wedding is een vroeger zwembadcomplex, gebouwd in 1907. Het zwembad werd gesloten aan het begin van deze eeuw, maar het gebouw zelf was nog in perfecte staat. Vandaar dat er toen voor is gekozen om in het complex kunst tentoonstellingen te houden. In het weekend kan je er feesten. Er komen allerlei (bekende en minder bekende) DJ’s (zelfs Moby heeft er wel eens opgetreden!).Ā De entree is wel wat prijzig; 10-12 euro, maar dat is het helemaal waard! Als je in Berlijn bent, mĆ³et je hier een keer heen zijn gegaan.

Wanneer je binnenkomt, valt je mond open. Het gebouw is totaal niet verbouwd, dus je loopt gewoon een echt zwembad binnen. De machinekamer, kelder, pashokjes, de vele gangetjes, etc. Je kijkt echt je ogen uit. Toen wij er waren, was het zwembad zelf helaas gesloten, dus daar konden we niet feesten, maar alsnog waren er erg veel zalen waar gefeest kon worden.

Omdat het zwembad uit allerlei kleine zalen bestond, was het wel erg vol en druk overal. Daardoor werd het erg benauwd (er kunnen ook nergens ramen open), maar alsnog was het heelĀ gaafĀ om een keer mee te maken.

Stattbad Wedding is iets buiten het centrum gelegen, maar het openbaar vervoer in Berlijn is echt super, dus ook dit is makkelijk te bereiken. Wij hebben alles gedaan met de metro’s; de U-bahn en de S-bahn. De U-bahn rijdt meestalĀ ondergronds, wat kortere afstanden en de S-bahn bovengronds en iets langere afstanden. Ze rijden in het weekend zelfs de hele nacht door! Gooo Berlijn šŸ˜€ .

Berlijn is echt een superstad en een weekendje is eigenlijk veel te kort. Er is zoveel te doen en te beleven. Ontzettend veel (underground) clubs en kroegen zijn er te vinden en de meeste zijn gewoon 24/7 open in het weekend! Als je wilt kan je dus van vrijdag t/m zondag aan Ć©Ć©n stuk door feesten.

Video

Foto’s

 

+Gerelateerd
+Info
+Reacties

Laat een berichtje achter!