?>

Calviac-en-Périgord: Het hart van de Dordogne

Home  /  Alle reisverhalen  /  Huidige pagina

Als cadeau voor haar zestigste verjaardag, had mijn moeder van mijn vader een weekje vakantie met het gezin gekregen. Mijn moeder is in december jarig, maar een aantal weken terug kregen we pas te horen waar we heen gingen, tot die tijd was het een verrassing. Spannenddd…

Het bleek dat we naar Calviac-en-Périgord gingen, in de Dordogne. M’n vader had daar een vakantiehuis (zeg maar gerust villa) gehuurd, met onder andere een verwarmd privézwembad, tafeltennistafel, WiFi en biljarttafel, wauw.

Wel een stukje rijden (10 uur), vandaar dat we vorige week zaterdag om vijf uur ‘s ochtends al vertrokken. De enige route naar het plaatsje is helaas via Parijs (fileeee), dus na 11,5 uur rijden kwamen we eindelijk aan. Begroet door m’n ouders, tante en de iets te enthousiaste hond 😀 .

Het eerste half uur hebben we alleen maar met onze mond open alles verkend. Het huis had vier slaapkamers, welke op balzalen leken. Het huis is gebouwd op een heuvel, dus alle slaapkamers hadden een ontzettend mooi uitzicht over het Franse landschap. De woonkamer was supergezellig met grote open haard (jeej, fikkie stoken) en er waren drie badkamers; onze badkamer had zelfs een heuse disco-douche (muziekinstallatie en hippe verlichting 😛 ). Tevens waren er meerdere plekken buiten waar je met z’n allen kon zitten; op het terras bij het zwembad (mét verwarmde buitendouche), onder de luifel bij de grote barbecue en de speeltoestellen of onder het afdakje aan de andere kant van het huis en oooooooooveral waar je keek liepen/ kropen kleine hagedisjes. Superschattig!

Je kunt er veel in de buurt doen; er is een wildpark, verschillende grotten en kastelen, dierentuin, aquarium en het plaatsje ligt vlakbij de rivier de Dordogne, dus je kunt er ook kano varen. Wij hadden ervoor gekozen om één dag naar een grot en het aquarium te gaan, één dag te gaan kano varen en één dag een plaatsje in de buurt bezoeken om wat te shoppen.

Na een weekend genieten van het lekkere weer, zwembad, drankjes, hapjes en elkaars gezelligheid was het tijd om naar de grotten te gaan. We hadden gekozen om naar Le Gouffre de Proumeyssac te gaan. De grot werd aangeduid als ‘de kathedraal van kristal’, dus dat beloofde wat! Het bleek dat er alleen Franssprekende gidsen waren, dus kregen we een koptelefoon mee. Iedere keer als de gids in het Frans zijn verhaal ging doen, begon er een Nederlandse man eentonig door onze koptelefoon te praten. Het was wel duidelijk en goed verstaanbaar, dat was een voordeel. Het nadeel was alleen dat de Franse gids er drie keer zo lang over deed als onze Nederlandse gids. Als onze gids klaar was met z’n verhaal, moesten we dus nog een kwartier op de ander wachten voordat ook hij eindelijk klaar was.

Bij aankomst in de grot moest je plaats nemen op een balkon, met uitzicht over de gehele grot, en begon er een ‘licht- en geluidsspektakel’. Leuk om te zien, maar niet erg boeiend. Jammer was dan ook dat (nadat je naar beneden gelopen was), nógmaals het licht- en geluidsspektakel moest aanschouwen, maar dit keer van beneden. Je ziet het vanuit een andere invalshoek, dat wel, maar alsnog is het dezelfde show, dus iets teveel van het goede.

Waar de grot zijn naam van heeft (kathedraal van kristal), was wel duidelijk. De grot was één grote ruimte wat veel weg had van een kathedraal. Op de wanden waren gevarieerde kristallisaties te zien.

Na 45 minuten stonden we weer buiten. Als we het op ons eigen tempo hadden gedaan, zonder Franse gids waar we op moesten wachten en een tweede lichtshow stonden we waarschijnlijk al na een kwartiertje buiten 😛 . Leuke grot om te zien, maar het was allemaal wat langdradig.

Hierna gingen we naar het Aquarium du Périgord Noir; met meer dan drie miljoen liter water en 6000 vissen het grootste privé aquarium van Europa. We hadden ons er weinig van voorgesteld, maar het was echt superleuk! Hele aparte vissen en reptielen gezien. Je kon informatie over deze vissen en reptielen vinden door verbinding te maken met het aquarium WiFi netwerk. Per bassin werd er met foto’s aangegeven welke vissen er in zwommen en via je browser kon je dus alle informatie vinden over de vissen (zelfs in het Nederlands!).

Er was ook een apart alligator park en toevallig werden de krokodillen precies gevoederd toen wij aan het kijken waren. Leuk om te zien hoe ze die rauwe kip (alligators zijn blijkbaar niet bang voor salmonellavergiftiging 😛 ) binnen een aantal seconden hadden verslonden. De reptielen waren ook net gevoerd. Normaal gesproken zitten de hagedissen en slangen doodstil in hun hokje en is het eigenlijk best saai om naar te kijken, maar nu waren alle beestjes volop in beweging in hun kooi.

Aan het einde van het aquarium is er een grote waterbak met heeeel veel koi karpers die je mag voeren met mosselen. Ze zijn zo gewend dat ze gevoerd worden, dat als je je hand (of GoPro 😉 ) in het water doet, ze meteen aan komen zwemmen en aan je hand gaan zuigen. Leuk aquarium waar je in ongeveer anderhalf uur doorheen loopt!

Een aantal dagen hierna gingen we kano varen op de rivier de Dordogne. Een tocht van 18 kilometer met weinig stroomversnellingen en spanning, maar wel met een mooi uitzicht op verschillende kastelen en bergen. Er was ergens een grot waar je in kon (mits je een zaklamp had), maar die hebben we helaas gemist. Iedereen is droog gebleven, op m’n vader na. Die is TWEE KEER in het water gevallen, bij het in- en uitstappen, hahaha 😆 (als je ook wilt lachen.. check de aftermovie onder deze blog).

De laatste dag gingen we naar een stad in de buurt van Calviac; Sarlat-la-Canéda. Een superleuke stad met prachtige huizen uit de Middeleeuwen, kleine straatjes, leuke (delicatesse – duurrrr)winkeltjes en gezellige pleinen en terrasjes. Na een dag slenteren gingen we als afsluiter van de vakantie op één van die terrasjes uit eten. Omdat er overal geadverteerd werd met ‘Route du Foie Gras’ besloot ik om een foie gras maaltijdsalade te nemen. Oeeeeeee, wat was die lekker! Als kers op de taart hadden ze nog een XXL bananasplit als toetje ook! Lievelingsrestaurant 😉 !

We hebben een ontzettend leuke, gezellige week gehad. Het huis kan ik iedereen aanraden! Superrrgroot, verzorgd, in een mooie omgeving en veel leuke bezienswaardigheden in de buurt. Het privézwembad was natuurlijk helemaal genieten. Iedere ochtend wakker worden met een duik in het zwembad; heerrrrlijk.

Aangezien er drie spiegelreflexcamera’s en één onderwatercamera mee waren, hebben we suuuuuuperveel foto’s gemaakt. Hieronder een ‘kleine’ selectie:

 

En natuurlijk hebben we weer een aftermovie gemaakt:

+Gerelateerd
+Info
+Reacties

Laat een berichtje achter!