?>

Hijs de zeilen! We gaan naar Antarctica!

Home  /  Alle reisverhalen  /  Huidige pagina

Op onze laatste dag in Afrika waren we al aan het nadenken over onze volgende bestemming. O, o, o, wat zijn we verwend šŸ˜‰ . Deze volgende bestemming is ondertussen bekend en zelfs al geboekt! Het wordt een trip die we al jaren willen doen, maar waar we helaas iedere keer te laat voor waren met inschrijven. We hebben twee keer op een reservelijst gestaan, mocht er iemand uitvallen, maar helaas kwam het er niet van.

Dit jaar hadden we de dag en tijd dat de boekingen open gingen in onze agenda gezet en hebben we ons meteen ingeschreven. Je hele medische historie wordt gevraagd en er wordt verwacht dat je “zeer fit en gezond bent” (oei šŸ˜› ). Na anderhalve week wachten kregen we het verlossende telefoontje: we mogen mee!! Wat we precies gaan doen? Tsja, een Ć­ets andere reis dan we tot nu toe gedaan hebben, ook Ć­etsjes minder warm.. We gaan namelijk naar Antarctica! En niet zomaar naar Antarctica: we zullen gaan deelnemen aan een 22-daagse georganiseerde expeditiereis aan boord van het gerenoveerde tallship (groot zeilschip) ‘Europa’. Een gerenoveerde bark (driemast schip waarvan de voorste twee masten dwars getuigd zijn) uit 1911! Hoor mij met termen gooien; bark, tallship, maar dit heb ik ook moeten Googlen hoor šŸ˜› . We hebben nul zeilervaring en hebben Ć¼berhaupt nog nooit op een zeilschip gestaan. Gelukkig maakt dat voor deze expeditie niets uit, aangezien de Europa een officieel zeilopleidingsschip is en je als zodanig ook wordt aangemonsterd. Je krijgt les en instructies van de bemanning en je moet meehelpen aan het dek door onder andere het schip te besturen, op de uitkijk te staan, de zeilen te hijsen en onderhoudsklusjes aan het schip te doen.

We zullen ook meerdere keren het land op gaan om onder andere te gaan kijken bij de ruĆÆnes van oude “whaling stations”, ons te verbazen over de tienduizenden pinguĆÆns die er rond hobbelen, te genieten van de rust en kalmte om ons heen en een kaartje te versturen vanaf het meest zuidelijk gelegen postkantoor ter wereld, de ‘Pinguin Post Office’. šŸ˜‰ .

Het maakt het nĆ³g leuker dat de Europa een Nederlands schip is, waarvan de thuishaven Scheveningen is! Europa zeilt het hele jaar door, in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan. In december tot en met maart, als het in het zuidelijk halfrond zomer is, onderneemt de Europa expedities naar Antarctica. We vertrekken niet vanuit Nederland, maar vanaf Ushuaia, ArgentiniĆ«. Ook wel de “Gateway to Antarctica” genoemd, aangezien het de zuidelijkste stad ter wereld is en het zo dicht bij de Antarctische schiereilanden ligt.

De Bark Europa in Antarctica! Dit is toch prachtig?
Copyright: Daniel Kordan

De Antarctische zomer is trouwens ook de enige reistijd voor Antarctica. De dagen zijn dan lang en de nachten heel kort, de zon gaat slechts een paar uur onder en het blijft 24 uur per dag licht. Ondanks dat zal de maximum temperatuur niet meer dan 10 Ā°C zijn. Overdag zal de temperatuur vooral rond het vriespunt hangen, maar het weer in Antarctica is extreem wisselvallig. Binnen zeer korte tijd kunnen een strak blauwe lucht en geen zuchtje wind plaatsmaken voor gure natte sneeuw, harde wind en een zicht waardoor je de sneeuw niet meer van de wolken kunt onderscheiden (een white out). Dus het is maar even afwachten wat voor weer we gaan krijgen! De koudste temperatuur ooit gemeten is in ieder geval -89,2 graden Celsius, maar deze temperaturen worden gelukkig niet bereikt in de zomer. Toch..?

Waarom we mee willen op een dergelijke expeditie, ondanks dat we geen zeilervaring hebben, er geen internet of Ć¼berhaupt telefoonbereik is (voor 3 weken!!), het ontzettend duur is, het -30 graden Celsius kan worden en dat voor de koukleum die ik ben (die al bij 0 graden dode vingers krijgt) en die al reisziek wordt als ze een kwartier in een auto zit? Het avontuur, beste mensen! En natuurlijk het prachtig mooie zeilschip waarmee we gaan. Daar word je toch op slag verliefd op? Er gaan ook genoeg cruiseschepen naar Antarctica, een stuk relaxer, maar hey.. where’s the fun in that? Drie weken lang aan boord van een schip die naar een witte sprookjeswereld vaart, worden opgeleid tot volwaardig expeditie crewlid, dat is toch geweldig? En tsja, van die zeeziekte schijn je na vier dagen af te zijn omdat je dan volwaardige zeebenen hebt. Het is dus maximaal vier dagen even doorbijten.. šŸ˜‰ .

We hebben ondertussen de paklijst gekregen en oef.. dat wordt winkelen. Ze raden aan om minstens vier lagen kleding te dragen; Basislaag en tweede laag van merinowol (warm, stinkt niet), donzen isolatielaag en daar overheen een waterdichte buitenlaag. Dus.. als iemand nog wat goede zeilkleding of merinowollen kleding heeft die we mogen lenen dan horen we het graag! šŸ˜€

Hoe zo’n reis er ongeveer uit komt te zien? Check onderstaande film van Bark Europa:

Wetenschappelijk onderzoek

Het schip doet natuurlijk vaak gebieden aan die nauwelijks door andere schepen worden bezocht. Daarom is het geselecteerd om bij te dragen aan het zogeheten GOOS-observatiesysteem (Global Ocean Observing System). De Europa draagt hierdoor bij aan het verzamelen van belangrijke data voor de ontwikkeling van weersvoorspellingen en het detecteren van klimaatverandering. Tevens heeft het KNMI Europa geselecteerd voor het monitoren van weersveranderingen op zee. Er zit speciale apparatuur op het schip om weercontroles uit te voeren en waarvan de data vervolgens wordt gedeeld met het KNMI. Aan boord van het schip mag je ook meehelpen met deze weersvoorspellingen en kan je als je wilt meer leren over meteorologie en weerpatronen.

Ook draagt Europa bij aan het creƫren van meer bewustzijn voor klimaatverandering en de vervuiling van de oceanen. Naast zeiltraining proberen ze de bewustzijn van de trainees te verhogen en meer aandacht te vragen voor de oceaan en de gevaren waar het iedere dag mee te maken krijgt. Door middel van lezingen aan boord en het mee laten varen van onderzoekers op de reizen hopen ze de trainees te inspireren om de oceaan en de diersoorten meer te beschermen <3. Zo staat er ook specifiek op de paklijst dat er ecologische zeep en shampoo meegenomen moet worden om de impact op de oceanen zo klein mogelijk te houden en dat je bij voorkeur geen fleece truien mee neemt aangezien er als fleece gewassen wordt micro-plastic deeltjes af worden gegeven, die samen klonteren en de oceanen vervuilen. Hierover meer info: https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/synthetische-kledingvezels/

We hebben er super super super veel zin in, iedere keer als we het er over hebben (en dat is vaak šŸ˜› ) worden we zo gelukkig! Het voelt nog een beetje onwerkelijk, dat we straks echt rondlopen op dat witte, uitgestorven continent, maar we kijken er ontzettend naar uit! Walvissen, orca’s, pinguins, ijsbergen, gletsjers, here we comeee!

<3 <3 <3 <3 <3 <3
Copyright: Daniel Kordan
+Gerelateerd
+Info

Gepost op: 26/01/2019

Auteur: Wendy Lempers

Categorie: Alle reisverhalen, Antarctica

Tags: , ,

+4 Reacties
 1. Mamsie says:

  Het lijkt ons GEWEEELLLLDIG om te gaan doen. We hopen alleen dat jij ….Wendy….niet zo erg zeeziek zult worden en vooral niet lang. Het is natuurlijk ongelooflijk mooi om daar rond te varen. Weer iets wat je once in a lifetime doet. Nog 12 maanden wachten dan is het zover. Leve de voorpret.

  • Hahaha oei, dat hoop ik ook ja. Ik lees overal dat je “even” door die vier dagen heen moet en dat het dan helemaal over is! Dus laten we het hopen šŸ˜‰

 2. Jeanne says:

  Wat een lef om naar Antarctica te gaan. En met een zeilschip!! en je leert er ook hoe je moet zeilen!! Schitterend maar wel een groot avontuur. Jullie vertrekken dan in januari 2020 zoals ik las in het bericht van je moeder. Je kan dan geen blog maken want er is geen internet. Ik hoop dat je dat later toch doet. zodat ik toch jullie reis kan volgen met mooie foto`s Groetjes en succes met de voorbereiding.

 3. Renee says:

  Yeaaah! En ik mag weer poespas gaan doen en vissa! šŸ˜‰

Laat een berichtje achter!