?>

Plitvice meren: Paradijs in Kroatië

Home  /  Alle reisverhalen  /  Huidige pagina

Tijdens onze Oostbloktour zijn we ook een tijd in Kroatië geweest en eigenlijk is een bezoek aan de Plitvice meren dan wel verplicht. Nationaal Park Plitvice ligt in de provincie Lika-Senj, vlakbij Plitvička in Kroatië. Ik – Wendy – was hier lang geleden al een keer met m’n ouders geweest. Dit werd dus de tweede keer Plitvice meren. Omdat het zo’n paradijsje is, met 16 meren en 90 watervallen, maakt dat helemaal niet uit. Als ik ooit nog een keer in Kroatië ben, ga ik er gewoon weer heen 😉 .

Het park bestaat uit watervallen, grote en kleine meren. De meren zijn onderverdeeld in de bovenmeren (Gornja Jezera) en de ondermeren (Donja Jezera) en zijn omringd door bos. In het bos leven beren, wolven en zeldzame vogels. Wanneer je op de paden blijft, zul je die niet zo snel tegen komen. Gelukkig maar.. Oog in oog staan met een beer, staat niet op m’n wensenlijstje 😛 . Om die meren en watervallen heen, liggen de heuvels en bergen. De locatie is werkelijk prachtig!

Aan het begin van het nationaal park,  kan je kiezen uit vier verschillende wandelroutes. Het is eventueel ook mogelijk om per bus of boot door het park te trekken. Wij hebben dit keer gekozen voor de kortste wandelroute (2.5 uur lopen), omdat we helaas wat later bij het park aan kwamen dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Door een busje wordt je naar het begin van de wandelroute gebracht. Deze wandelroute loopt over allemaal houten steigers (doe dus goede schoenen aan!). Doordat het water heel helder is, zie je in de meren honderden vissen, bomen en takken.

Wat opvalt is de aparte kleur van sommige meren en het veranderen van die kleur terwijl je er voorbij loopt. Vanaf de ene kant is het meer blauw, als je een stuk verder loopt wordt het ineens turquoise. Heel indrukwekkend.

We hadden perfect weer voor de wandeling; niet te warm, maar wel een heerlijk zonnetje. Op het eind namen we nog de boot naar de andere kant van het Kozjak meer. Deze boot voer langs een eiland, waar echt honderden vogels omheen vlogen.

Het nationaal park is een waar paradijs voor de wandelaar. Je kunt hier uren doorbrengen, zonder dat de landschappen, de meren en de watervallen je gaan vervelen. De Kroaten zelf noemen het ook wel ‘Het groene erfgoed van Kroatië’ en daar ben ik het helemaal mee eens!

Van de Oostbloktour hebben we een drietal video’s gemaakt. In onderstaande video is een stuk Zrce Beach te zien en de Plitvice meren. De video eindigt met de reanimatie van Flip, ons opblaasbare huisdier. Die was helaas in Kroatië overleden (leeg gelopen..).
Helaas zijn de foto’s niet geweldig. Toch een selectie gemaakt, om een beeld van de Plitvice meren te krijgen.
+Gerelateerd
+Info

Gepost op: 30/07/2009

Auteur: Wendy Lempers

Categorie: Alle reisverhalen, Europa, Kroatië, Video

Tags: , , , ,

+Reacties

Laat een berichtje achter!