?>

Praag: Sprookjesachtig mooi

Home  /  Alle reisverhalen  /  Huidige pagina

Samen zijn we¬†hier pas √©√©n keer geweest, maar zelf ben ik – Roger – hier al vijf keer geweest. Ik ben hier al zo vaak geweest, omdat Praag een ontzettend mooie – en vooral gezellige – stad is. Er is genoeg te doen en te bezichtigen en ‘s nachts hoef je jezelf ook zeker niet te vervelen.

Praag is in vergelijking met Tsjechi√ę wel een stuk duurder (in vergelijking met andere steden is Praag nog steeds wel wat goedkoper), maar als je restaurantjes of caf√©s pakt die net iets buiten het centrum liggen is het goed te betalen.

Ik heb altijd overnacht in een¬†hostel. In die tijd was ik nog student en dan zoek je natuurlijk de goedkoopste accommodatie¬†op. Eigenlijk was er altijd wel een plek te vinden in het¬†studentencomplex “Strahov”. Hier konden we in die tijd voor 8 euro p.p.p.n. overnachten. Dit complex ligt ongeveer een kwartier lopen van het centrum (wel een steile klim omhoog als je weer terug wilt). Er rijdt ook een treintje die je kan nemen, deze doet er 5 minuten over.

Qua bezienswaardigheden kom je in Praag niets tekort; de Karelsbrug¬†is een prachtig plaatje (‘s avonds met verlichting ook erg mooi!) en op het Oude Stadsplein – 9000m¬≤! –¬†kijk je je ogen uit,¬†met o.a. het stadhuis, meerdere paleizen, de Sint-Nicolaaskerk en de klokkentoren. In een oude wijk van de stad, Mal√° Strana, staat de Tsjechische¬†versie van de Eiffeltoren; de PetŇôin uitkijktoren. Vanuit deze toren heb je een ontzettend mooi uitzicht over de gehele stad.

Een dagje shoppen mag ook niet ontbreken. Er zijn verschillende markten en winkelcentra, verspreid door de stad, en qua winkels is er een enorme diversiteit. Van leuke antieke winkeltjes, tot de H&M en Gucci. De prijzen zijn helaas wel gelijk aan die van Nederland.

Er is ‘s avonds en ‘s nachts veel entertainment. Er zijn dancings, barretjes, kroegen en discotheken. Een aanrader is Karlovny L√°znńõ, de grootste discotheek van Europa. Het bijzondere aan Karlovny L√°znńõ is dat het 15e-eeuwse interieur behouden is. Ook heeft de¬†discotheek vijf verdiepingen waar overal andere muziek gedraaid wordt; Hiphop, R&B, Chill out, Oldies¬†en moderne Dance. Voor ieder wat wils dus! Elke verdieping ziet er ook compleet anders uit. Zo heeft de verdieping waar Disco¬†muziek gedraaid wordt een oplichtende moza√Įek vloer en draait de DJ zijn platen vanuit een Cadillac. De zitplaatsen hebben allemaal een retro-uiterlijk. Ook is op deze verdieping een rookgordijn te vinden, wat gebruikt wordt als beamerscherm. Erg leuk! ¬†De verdieping met moderne dance muziek was vroeger een zwembad en ziet er ook compleet anders uit dan de Disco verdieping. Door onder¬†andere laser beelden, een interactieve muur en¬†vette¬†licht- en geluidseffecten werd¬†dit de zaal¬†waar wij de¬†meeste tijd doorbrachten. Naast de verschillende danszalen, had¬†de discotheek nog een gamehall, internetcaf√©, een oude ketel waar je met wat vrienden in kan zitten en een waterval. Echt een aanrader om hierheen te gaan dus. De¬†entree kost omgerekend ongeveer 6,5 euro en de discotheek is elke dag geopend van 21:00 tot 05:00 (vanaf 00:00 wordt het pas wat drukker).

Er loopt genoeg vrouwelijk schoon in Praag, maar hou er ‘s avonds rekening mee dat er heel veel dames van lichte zeden zijn, die je af en toe nog wel eens lastig willen vallen als je alleen loopt.

Er is een enorme keuze aan restaurants; van luxueus tot voordelig, onbeperkt sushi tot TGI Friday’s. Wendy en ik zijn fan van dit laatste restaurant. Overheerlijke spareribs kan je hier eten, overgoten in een Jack Daniels sausje. Het is natuurlijk niet echt Tsjechisch, maar wel errug lekker!

De maand December is een erg leuke maand om naar Praag te gaan. Let wel op dat het heel koud kan zijn! Wanneer Praag bedekt ligt onder een laagje sneeuw en de duizenden kerstlichtjes branden, wordt de stad nóg wat sprookjesachtiger. Er zijn ook erg veel leuke kerstmarkten. Zelf heb ik in Praag al een aantal keer oud en nieuw gevierd, wat een echte aanrader is. Er is overal wat te doen en er wordt ontzettend veel vuurwerk afgestoken. Om 00:00 het nieuwe jaar inluiden op de Karelsbrug is fantastisch! De brug staat dan helemaal vol met mensen, overal om je heen is vuurwerk en de sfeer is geweldig. In 2007 heb ik een filmpje gemaakt vanaf de brug. Let vooral op de laatste paar seconden.. Een stel Chinezen hadden eigen vuurwerk mee genomen, wat niet helemaal goed ging..

Kortom.. Praag is een geweldige stad! Ontzettend mooi, veel bezienswaardigheden, leuk shoppen¬†en het uitgaansleven is geweldig! ūüėÄ

+Info

Gepost op: 02/09/2008

Auteur: Roger Lempers

Categorie: Alle reisverhalen, Europa, Tsjechi√ę, Video

Tags: , , , , ,

+Reacties

Laat een berichtje achter!