?>

Sziget: Het festival der festivals

Home  /  Alle reisverhalen  /  Huidige pagina

Roger en ik zijn allebei festivalgangers. Als festivalganger zijnde móet je eigenlijk een keer naar het vijfdaagse festival Sziget zijn geweest. Wij vinden dit festival zo leuk, dat we er al zes keer zijn geweest. Omdat er zo ontzettend veel te doen en te beleven valt (en daardoor veel te vertellen), heb ik deze blog in een aantal hoofdstukken verdeeld.

Het festivalterrein

Sziget wordt gehouden op het Óbudai eiland aan de Donau. Dit eiland ligt in het hart van Boedapest. De locatie is perfect! Een eiland wat één groot festivalterrein is. Omdat Sziget geen apart festivalterrein heeft, mag je overal je tentje neerzetten. Je komt dan ook werkelijk óveral tentjes tegen. Mocht je geen zin hebben om in een tent te slapen, dan kan je terecht in een hostel of hotel in Boedapest zelf. Met het festivalbandje kan je gewoon elke dag, maakt niet uit welk tijdstip, het terrein op komen. Omdat het eiland in Boedapest ligt, hoef je het voor de reistijd ook niet te laten. Het enige nadeel van een hostel of hotel in Boedapest is dat je veel van de sfeer mist. Het is zo leuk om gewoon met je stoeltje voor je tent te gaan zitten en ‘apies te kijken’. Wat wij af en toe wel hebben gedaan, is het bezoeken van een badhuis. Heerlijk om even al het festival-vuil van je af te spoelen en te ontspannen voordat je weer verder gaat feesten.

Onze eerste jaren mochten we overdag zwemmen in de Donau (dit deden we dan ook elke dag, in plaats van douchen omdat je daar minstens een uur voor in de rij stond). De laatste keren was het strand helaas afgesloten, omdat men het toch te gevaarlijk vond. De stroming in de Donau is namelijk erg hard. Heel jammer, want niets is relaxter om even een duik in het water te nemen en uit te brakken op het strandje.

Sfeer

Sziget is een ontzettend groot festival met gemiddeld 380.000 bezoekers. Je zou verwachten dat dit zorgt voor veel ongewenst gedrag, maar in alle jaren dat we geweest zijn hebben we eigenlijk weinig nare dingen meegemaakt. Iedereen is erg open en vrolijk. Het enige wat we hebben meegemaakt, was toen er een grote DJ – volgens mij Justice – in een dichte tent op trad, er ontzettend veel geduwd werd om maar een plekje in die tent te krijgen. Hierdoor ontstonden er een aantal vechtpartijen. Ik heb gehoord dat er veel gestolen wordt (op welk festival niet), maar wij hebben hier nooit wat van mee gemaakt. Misschien komt dit doordat we altijd met een grote groep mensen gaan, waardoor er meestal wel iemand in het tentenkamp aanwezig is.

Er zijn bijna geen Hongaren meer te bekennen en de Hongaren die je ziet zijn er meestal maar één dag. Ik heb met een aantal Hongaren gesproken en het festival is de laatste jaren in prijs gestegen, waardoor het veel te duur voor de lokale bevolking is geworden. Maandelijks verdienen de Hongaren 500-600 euro per maand, dus 200 euro (excl eten en drinken) voor een festival betalen lukt niet. In het eerste jaar dat ik ging (2006), was het allemaal nog een heel stuk goedkoper en waren er ook veel meer Hongaren te vinden. Nederland had het festival toen nog niet zo ontdekt, dus wij waren bijna de enige Hollanders, heerlijk! Door het promoten van Sziget door 3FM lijkt het alsof 40% van de bezoekers Nederlands is. Overal waar je loopt hoor je Nederlands praten en er is zelfs een Holland meets Hungary-stage. Dit vind ik persoonlijk erg jammer. Desalniettemin kom je naast Hollanders, ook erg veel andere nationaliteiten tegen; Duitsers, Australiërs, Engelsen en nog veel meer!

TIP! Neem waterpistolen mee! Erg leuk om een watergevecht met anderen te houden en voor jezelf ook erg fijn als het zo ontzettend warm is 😀 .

Muziek

Sziget is een van de grootste festivals van Europa. Dit blijkt wel uit de 60 podia en ruim 1000 bands/ DJ’s die er optreden. Qua muziek is er voor ieder wat wils; van pop, reggae en jazz, tot hardrock en wereldmuziek. Mocht je even geen zin hebben in een bekende artiest, loop dan even een rondje over het eiland. Overal is er muziek te horen en er zijn zoveel kleine podia, waar leuke lokale bandjes optreden. Op Sziget kan je ook erg goed nieuwe muziek ontdekken. Ik moet zeggen dat de geluidskwaliteit in sommige tenten niet geweldig is en dat er technisch wel eens wat verkeerd gaat, maar je kan natuurlijk niet alles hebben voor dat geld.

De muziek gaat de hele nacht door (neem dus oordoppen mee! 😉 ). Er zijn meerdere 24-uurs tenten waar je uit je dak kan gaan op Drum ‘n Bass muziek, lekkere techno of andere elektronische muziek. Ben je dus een nachtbraker, dan zal je altijd wel een leuk plekje vinden om door te feesten.

Entertainment

Naast optredens van bands en DJ’s is er nog zoveel meer te beleven op Sziget. Er worden films gedraaid, er zijn verschillende sportactiviteiten te doen (sumoworstelen, hindernisbaan, etc.) en er treden ook dansgroepen en circusartiesten op. Je kunt bungeejumpen, een Thaise massage nemen, creatief bezig zijn door bijv. je eigen tas te maken, ‘s ochtends lekker wakker worden door mee te doen met de yoga, dansworkhops volgen en is er een EA gametent waar je wat spelletjes kan spelen. Er is ook elk jaar een ability-park. Daar kan je bijvoorbeeld geblinddoekt wandklimmen, tekenen met gehandicapten, een rolstoelparcours afleggen, schilderen zonder je handen te gebruiken en geblinddoekt Jenga spelen. Aanradertje! 🙂

Ook is er ieder jaar een straattheater. Dat begint met een parade door heel Sziget en eindigt op een bepaalde locatie, waar een voorstelling wordt gegeven. Deze voorstellingen zijn altijd een spektakel en ik raad dan ook zeker aan om hierheen te gaan.

Elk jaar zijn er weer andere dingen te doen en te zien, dus het is iedere keer afwachten wat er nu weer voor leuke dingen te doen zijn. Eén ding is zeker.. je zult je in ieder geval niet vervelen!

Eten en drinken

Er zijn erg veel verschillende eettentjes, waardoor er een ruime variatie aan eten is (ook voor de vegetariërs). Er is voedsel vanuit de hele wereld te krijgen,  maar natuurlijk ook genoeg fastfood. In 2012 was er zelfs een mobiele McDonald’s wagen, geniaal!

Wanneer je geen bierliefhebber bent, zijn er genoeg andere dingen te drinken. Er zijn Jack Daniel’s en Captain Morgan tenten, wijntuinen en cocktailbars (neem vooral een keer een emmer cocktail, met lange rietjes!).

Prijzen

We zijn al zes keer geweest en elk jaar wordt het een stuk duurder. Het eerste jaar dat ik ging, kostte een 0.6L biertje nog geen eens een euro (volgens mij zelfs 0.50 cent). Momenteel kost een half liter biertje ongeveer 2 euro. Alsnog is het natuurlijk allemaal een stuk goedkoper dan een Nederlands of Belgisch festival, waardoor het erg aantrekkelijk is om hierheen te gaan. Zelfs inclusief vervoer ben je voor dit festival (wat nog langer duurt ook) minder geld kwijt dan voor bijv. drie dagen Pukkelpop of Lowlands.

VIP-camping

Dit jaar (2012) zijn we voor het eerst met een groep vrienden op de VIP-camping gaan staan. Je betaalt 120 euro extra (het festivalticket is 200 euro, dus je betaalt er best veel voor), maar je krijgt er op het eerste gezicht heel wat voor terug:

  • Relaxt, comfortabele camping
  • Zwembad (gratis)
  • Beveiligde bagageafgifte (gratis)
  • Wi-fi (gratis)
  • 24/7 receptie, beveiliging en schoonmaak service
  • Telefoon oplaadpunt (gratis)
  • Toiletten en douches

Ik kan meteen zeggen.. dit doen we NOOIT meer. Het enige échte grote voordeel is het zwembad. Aangezien het in Boedapest altijd erg warm is in de zomer (30+ graden), is het heerlijk om overdag verkoeling te zoeken in het zwembad. Maar aangezien er overdag ook veel te doen en te zien is, vonden wij het zonde om de hele dag in het zwembad te liggen.

Er was ook geen wifi, er was alleen een soort internet café; een tent waar een stuk of vijf computers stonden waar je op kon internetten. Overdag stond er altijd een rij met wachtenden, dus de beste tijd om even op het internet te gaan was ‘s nachts.

De beveiligde bagageafgifte stelde ook weinig voor. Dit was gewoon een container met wat planken. Je kreeg een papieren bonnetje als je wat inleverde, maar we vonden het er allemaal niet heel erg veilig uit zien.. Ditzelfde geldt voor de zogenaamde ‘beveiliging’. De enige beveiliging was een mannetje aan het begin van de camping die de bandjes controleerde. Je kon echter gemakkelijk over het hek klimmen en op de camping zelf liep er ook geen beveiliging rond.

Het telefoon oplaadpunt waren een aantal stekkerdozen die in de wifi tent lagen. Deze zaten praktisch altijd vol en helaas stonden er maar een aantal stoelen in die tent, dus je moest er altijd naast blijven staan. Erg vervelend. De toiletten en douches waren wel wat schoner dan op de normale camping. De douches waren ook iets minder druk, maar alsnog stond er elke ochtend een lange rij.

Het leuke aan de – niet-VIP – camping van Sziget is, dat je praktisch overal je tentje kan neer zetten. Zo hadden wij ons tentenkamp altijd tegenover main stage opgebouwd, naast een wandelpad. Hierdoor had je altijd aanspraak van mensen die voorbij liepen en was er altijd wel wat te zien. Waren het niet de grappig verklede mensen, dan waren het wel mensen die om 13:00 al compleet bezopen langs liepen of mensen die de Nederlandse vlag zagen hangen dus er automatisch vanuit gingen dat je wiet bij had “Can I please have some weed?”,”You guys are Dutch! You must have weed!”. Omdat je op de VIP-camping afgesloten staat, heb je geen mensen die voorbij lopen (behalve een aantal mensen die ook op de VIP-camping slapen). Je mist hierdoor ontzettend veel gezelligheid en je krijgt weinig van de sfeer mee. Dat vonden wij persoonlijk nog het grootste nadeel van de VIP-camping.

Al met al vonden de VIP-camping een tegenvaller en zouden we dit ook niet aanbevelen.

Vervoer

Er zijn verschillende manieren om naar Sziget te gaan:

  • Het vliegtuig: Wij zijn twee keer met het vliegtuig gegaan. Voor rond de 150 euro kan je een vliegticket naar Boedapest scoren. Na ongeveer 2,5 uur vliegen kom je in Boedapest aan. Vanuit daar kan je met de taxi naar het Sziget-terrein gebracht worden (let wel op dat de taxichauffeurs in Boedapest als idioten rijden!). Je kunt ook met het openbaar vervoer naar het terrein. Dit is erg goed geregeld in Boedapest.
  • De auto: Dit is het vervoersmiddel dat wij prefereren. Het is ongeveer 13 uur rijden van Den Haag naar Boedapest. Het grote voordeel is dat je met de auto het terrein op kan op Day 0 (en de dagen daarvoor). Als je dit wilt moet je echter wel veel borg betalen (ongeveer 300 euro). Omdat je het terrein op mag, hoef je niet met je spullen te sjouwen over het terrein in de hitte en kan je wat meer meenemen dan als je met het vliegtuig zou gaan. Er is op het eiland een hangar waar je ongeveer 80 euro betaald om je auto een week neer te zetten, echter kan je in Boedapest zelf ook je auto parkeren (in veel delen van Boedapest is parkeren gratis, wel met eigen risico). Er is ook een Sziget Parking waar je 45 euro voor de hele week betaald en waar pendelbusjes naartoe rijden.
  • De Sziget-express: Kost 158 euro en je bent ongeveer 20 uur onderweg. Wij zelf hebben dit nog nooit gedaan (vroegah had je dit nog niet), maar het klinkt erg goed! Een speciale partytrein met DJ’s en je leert natuurlijk al mensen kennen voordat je op het terrein aan komt. Handig als je bijvoorbeeld met z’n tweeën gaat.

Conclusie

Sziget is een ontzettend leuk festival waar je, zelfs als je elk jaar gaat, elke keer weer wat nieuws ontdekt. De diversiteit aan muziek, eten, entertainment en nationaliteiten is geweldig. De prijzen zijn, in vergelijking met Nederlandse en Belgische festivals, erg laag en het is eigenlijk altijd ontzettend mooi weer! In 2008 heeft een vriend van ons een compilatie-filmpje van Sziget gemaakt. Deze geeft een goede sfeer impressie.

Foto’s

 

+Gerelateerd
+Info

Gepost op: 15/08/2012

Auteur: Wendy Lempers

Categorie: Alle reisverhalen, Europa, Festivals, Hongarije, Video

Tags: , , , ,

+3 Reacties
  1. mamsie says:

    Lekker uitgebreid geschreven. Mensen die nog nooit geweest zijn, begrijpen nu beter, wat of hen te wachten staat.

  2. Aliii says:

    Hey,

    Daar lig ik te slapen!
    Sziget 08 & 09 coolste jaren ooit^^

Laat een berichtje achter!